Виберіть свою мову

Президент РФ В.В. Путін, вибухнув черговою порцією словоблуддя на тему "історії України".

Путін займається "важливими державними справами": розглядав карту XVII століття, де не побачив Україну. Але Україна на цій карті є. А ось Крим на ній – не російський.

Голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін 23 травня зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним, принісши на зустріч карту, складену за французького короля Людовіка XIV. Зорькін заявив, що на цій карті немає України.

«Ну ми знаємо, що ці землі просто входили до Речі Посполитої, а потім попросилися до складу Московського царства. От і все. І опинилися у складі Московського царства. А вже потім, після Жовтневої революції, почали утворюватися всілякі квазідержавні утворення, а радянська влада створила Радянську Україну», – заявив Путін.

Напевно, на думку кремля, це "грандіозне відкриття" обґрунтовує право РФ вторгатися в Україну, руйнувати її, влаштовувати геноцид українського народу... А на цій карті СРСР є чи РФ?

карикатура Путін і карта XVII сторіччя
Путін: "Згідно з цією французькою картою 17 сторіччя, я можу вбивати кого завгодно і де завгодно!"
Україна, яку не побачили на карті Зорькін і Путін
Vkraine (Україна), яку два "великих історика" не розгледіли на карті

На карті, яку показав Зорькін, Україна все-таки є, на той час вона була частиною Речі Посполитої. На мапі чітко, чорним по-білому, написано: "Vkraine ou Pays des Cosaques", у перекладі це значить – "Україна чи Країна козаків".
Цікаво, що є там також ще одна схожа назва "Окраїна" – вона відповідає тому, що ми знаємо як Слобожанщина та частково землі донських козаків. До речі, на думку картографа Жайо, до цієї території входять не лише Чугуїв (сучасна Харківська область), але й місто Бєлгород.

Україна та окраїна на карті XVII сторіччя
"Україна" та "Окраїна"

Крим на цій карті не входить до складу Росії, півострів обведений як окрема держава. У XVII столітті там було Кримське ханство, яке в союзі з Османською імперією воювало з Росією. До складу Російської імперії Крим включили лише наприкінці XVIII ст. При цьому російська влада, виправдовуючи анексію Криму в 2014 році, називала півострів «споконвічно російською» територією.

Крім того, територія де згодом буде розташований Петербург, позначена як Інгрия та належить Швеції.

 

Мапа території України за описами де Боплана, 1648.
Мапа України за описами Гійом Левассер де Боплана, 1648 рік

Путін неодноразово – у тому числі й у промові, що передувала початку широкомасштабного вторгнення в Україну у лютому минулого року – міркував про те, що Україну нібито створив Володимир Ленін, а до утворення УРСР її не існувало. Багато істориків критикували таке трактування історичних подій, як щодо далекого минулого, так і XX століття, коли після революції 1917 року було створено незалежну Українську народну республіку.

мапа України 1918 року
Мапа УНР 1918
Мапа УНР 1918
Карта України 1919 рік
Карта України, представлена на Парижській мирній конференції 1919 року
Фотографія з картою України 1919 року
Унікальна фотографія 1919 року з карткою УНР (Україна)

Карта України на фотографії 1919 року, насамперед, є фіксацією стану свідомості населення того часу, коли вона надрукована, стану національного усвідомлення держави.

Листівка 1918 року. Білгород позначений як частина України
Листівка 1918 року з м. Білгород, позначена як частина України
Випускники школи в Ростовській обл. одягнені в українські національні костюми, 1955 рік

 Зимівніковський район - муніципальне освіту у складі Ростовської області Російської Федерації. Адміністративний центр – селище Зимівники. Розташований 295 км. на схід від м. Ростова-на-Дону.