Виберіть свою мову

В РФ найближчими днями скоріш за все буде оголошена нова хвиля мобілізації до ЗС РФ.

Перед Новим 2023 роком із заявами про майбутню в РФ нову хвилю мобілізації виступили і голова української військової розвідки ГУР К. Буданов, і міністр оборони України О. Резніков, трохи пізніше цю інформацію підтвердили і президент України, і секретар РНБО.

У своєму виступі міністр оборони України назвав орієнтовну дату оголошення мобілізації та закриття кордонів – 5 січня, а запланована кількість мобілізованих – 500 тисяч осіб.

При цьому факт офіційного оголошення мобілізації  не є, з юридичного боку, обов'язковим, т.я. указу про закінчення мобілізації розпочатої 21 вересня 2022 року не було, відповідно - можна спокійно продовжувати вже розпочату восени мобілізацію.

5 січня жодних "оголошень про мобілізацію" не було, але в мережі з'являлися нечисленні повідомлення від громадян РФ про отримання ними повісток у військкомат.

І ось 11 січня українська влада повідомила, що ГУР України отримав інформацію про те, що ФСБ РФ доручила прикордонній службі закрити кордони РФ для виїзду громадян, які підпадають під мобілізацію.

Швидше за все день на день у РФ таки розпочнеться масова мобілізація.

У Росії з 9 січня обмежили виїзд із країни військовозобов'язаним, зокрема обмежено придатним до служби. Про це повідомляє прес-служба ГУР Міноборони. Відповідний наказ російська ФСБ направила до всіх прикордонних управлінь країни – у Росії прикордонники перебувають у структурі ФСБ.

У тексті зазначено: "З 9 січня 2023 р. з 00 годин 00 хвилин прикордонним управлінням ФСБ Росії забезпечити обмеження виїзду за межі території Російської Федерації громадян, які мають висновок про готовність до військової служби з категорій "А", "Б" та "В" ". Для виїзду зазначених категорій громадян буде закрито можливість виїзду за всіма пунктами пропуску в усіх напрямках.

При цьому, випливає з наказу, виїзд заборонять також громадянам категорії "В", тобто обмежено придатним до військової служби. Призовників, що належать до цієї категорії, звільняють від призову у мирний час, звільняють від військових зборів та відносять до запасу.

 

Що говорив Путін про мобілізацію до ЗС РФ

інструкція для військослужбовців РФ, як здатись в полон ЗСУ і зберегти своє життя