Виберіть свою мову

Разрушения Каховской ГЭС в результате подрыва

У вівторок 6 червня, російськими окупаційними військами, було здійснено підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив у Telegram-каналі речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Взорвана Каховская ГЭС
Російськими окупантами підірвано Каховську ГЕС

В результаті підриву (ракетний удар такого руйнування завдати не зміг би), була частково зруйнована гребля, потужний потік води спрямувався в пробоїну, що утворилася, змітаючи і затоплюючи все на своєму шляху. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см за годину.

Каховська ГЕС знаходиться за кілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

«Поки що уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють», – йдеться у повідомленні.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський у себе в Telegram-каналі закликав жителів Херсонщини найближчим часом уважно стежити за повідомленнями ОВА та дотримуватися його інструкцій.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області піднято по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення з потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Лево, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Херсон – острів Корабел.

Затоплено центр Нової Каховки станом на 12.00 6 червня:

Затоплено повністю або частково низку населених пунктів у Херсонській області, - радниця голови ВП Дар'я Зарівна.

Підрив Каховської ГЕС називають спробою росіян зірвати наступ Сил оборони.

Російський окупант Єгор Гузенко (позивний Тринадцятий), який служить на Херсонщині, визнає, що ця російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС і радісно закликає підривати й інші греблі на Дніпрі.

Окрім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС. Це збитки мінімум на мільярд доларів, не рахуючи витрат на відновлення греблі та затоплених територій.

Рівень води у Північно-Кримському каналі вже знижується. Проблеми з водопостачанням у Євпаторії та Керчі вже планується обмеження подачі води.

График подачи воды в Крыму, после подрыва Каховской ГЭС
У Криму вже запланували обмеження подачі води через підрив дамби Каховської ГЕС

Історія повторюється: окупанти скопіювали злочин Сталіна, підірвавши греблю в Каховці. Сталін наказав підірвати дамбу Дніпропетровська 18 серпня 1931 року, і через 82 роки, його «онук» Путін віддав аналогічний, цинічний наказ українським окупантам.