Виберіть свою мову

Вранці близько 5 години, 10 травня 2024 року ЗС РФ розпочали чергову спробу масованого наступу на м. Харків.

Президент України В.О. Зеленський виступив з екстреною заявою про новий наступ армії РФ у напрямку м. Харків

ЗС РФ силами до 4-5 батальйонів піхоти перетнули лінію державного кордону та захопили чотири прикордонні села — Стрілече, Красне, Пильне, Борисівка. В інших районах російські атаки були відбиті, армія РФ зазнала значних втрат. Незначне просування зафіксовано і в районі Вовчанська. Найбільше окуповане село  – Стрілече.

Ця територія біля державного кордону, за винятком Стрілече, була "сірою зоною", а лінія оборони там, як виявилося, не була розгорнута, і тому ЗС РФ вдалося створити плацдарм завширшки до 10 км та глибиною до 5 км на території України без особливих перешкод . Загальна площа окупованої території складає понад 30 кв. Це близько 40 км. від Харкова.

Дії армії РФ не стали неочікуваними для українського командування

Станом на ранок 11 травня, просування російських військ зупинено в межах 2-5 км від кордону, оборона ЗСУ розгорнута та на думку росіян ефективно працює .

Наразі атаки Росії відбиті. Резерви ЗСУ розгорнуті в одному напрямку, де ЗС РФ просунулися.

ЗС РФ намагаються використати тактику проникнення, тобто шукають розриви в бойових порядках ЗСУ силами самостійних піхотних груп, які мають за підтримки авіаційних та артилерійських ударів обходити та оточувати вузли опору ЗСУ. Але російські війська далеко не змогли піти, всі спроби проникнення виявлені, артилерія та безпілотники ЗСУ активно працюють щодо російських військ.

Маючи незначне просування у сіру зону прикордонної території України, російські війська очікувано зазнали зростаючих втрат. Минулої доби втрати ЗС РФ вбитими і пораненими склали близько 1320 осіб. Усього втрати армії РФ з 24.02.2022 по 11.05.2024, за оцінками ГШ ЗСУ, становлять 481030 осіб. За добу російського наступу на північних рубежах Харківської області знищено до 20 одиниць російської бронетехніки, це лише те, що підтверджено на відео.

Втрати армії РФ на 11 травня 2024 року
Втрати ЗС РФ на 11.05.24 - приблизно 481030 (+1320) осіб

Битва продовжується, резерви підтягуються з обох сторін.

Карта бойових дій станом на 11 травня 2024
Карта бойових дій на 11.05.2024 від Deep State

Мобілізація в РФ продовжується з наростаючими обсягами набору "контрактників"

На тлі зростаючих втрат і необхідності їх поповнення, МО РФ посилює мобілізаційні заходи і кількість контрактників, що набираються: якщо в 2023 році їх чисельність становила близько 20 тисяч осіб щомісяця, то зараз МО РФ щомісяця набирає близько 30 тисяч осіб на місяць, обіцяючи величезні виплати - до 1 млн рублів "одноразової допомоги" при підписанні контракту, від 210 тисяч рублів зарплатню на місяць і до 12 млн рублів компенсації у разі загибелі.

ЗС РФ планували швидку перемогу над Україною у 2022 році
Плани кремля щодо захоплення України у 2022 році: очікування та реальність
Російському солдату порвали дупу
Щось там, у "борців за традиційні сімейні цінності", сталося нехороше...

При написанні статті використано офіційне щоденне зведення ГШ ЗСУ та публікацію журналіста Ю. Бутусова