Виберіть свою мову

Камера БПЛА зафіксувала військовий злочин російських військових, які, порушуючи Женевську конвенцію з прав військовополонених, використовували полонених солдатів ЗСУ як "живий щит" під час штурму позицій ЗСУ.

На відео з БПЛА видно, як російські військові йдуть у наступ на позиції ЗСУ, прикриваючись полоненими та стріляючи із-за їхніх спин. Вже встановлено, що у цьому напрямі намагаються окупувати російські війська 234-го десантно-штурмового полку у складі 76-ї десантно-штурмової дивізії. Розташування того, що відбувається, - поблизу села Работине (Мелітопольський напрямок), на прохання військових, точне місце події поки не повідомляється. Доля полонених наразі не відома.

За словами українських захисників, які надали це відео, це так звана розвідка боєм для виявлення вогневих засобів на позиціях ЗСУ. Щоб убезпечитися від вогню Сил оборони, російські солдати вирішили прикритися військовополоненими.

За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, якщо відео підтвердиться, це буде пряме порушення Женевських конвенцій.

Відео:

Глава Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павличенко дав коментар тому, що відбувається на відео:

Епізод на відео є порушенням 23-ї статті третьої Женевської конвенції, яка захищає військовополонених від того, щоб їх відправляли до району, де вони потрапляють під загрозу вогню; та також заборонено використовувати їх для захисту будь-яких пунктів, районів від військових операцій. Але Росія не читає таких документів і не дотримується таких стандартів. Так само 8-я стаття Римського статуту, що визначає військові злочини, закріплює як грубі порушення Женевських конвенцій навмисні вбивства, жорстоке поводження і тортури. Пхати під автоматом на вогонь – це тортури.

Російський закон 2019 про відкликання підпису за двома додатковими протоколами Женевських конвенцій не означає, що РФ не можна притягнути до відповідальності.

За своєю жорстокістю та нелюдяністю, "російські визволителі" у своїх методах перевершили гітлерівців-нацистів і катів з НКВС-тих "хероїчних дідів", "подвигами" яких так прийнято пишається в РФ.